Kitap Analizleri

Komünist Manifesto ve Karl Marx ve Engels’in Asırları Aşan Felsefesi

Komünist manifesto kitabı fikirsel anlamda muhakkak incelenmesi gereken kitaplardan bir tanesidir. 45-50 sayfa gibi küçücük bir kitabın bir düşünce sisteminin el kitabı olacağını belki de o zaman kimse düşünememişti. Avrupa’da kurulan kapitalist sisteme karşı tehlikede olduklarını hisseden bazı çevreler olsa da, bunu toplumsal bir düzeye ve mücadele şekline dönüştürecek bir anlayışa sahip değillerdi. İşte o günlerde yazılan bu manifesto hem içerik olarak hem de anlatım olarak çok önemlidir. Komünist Manifesto’nun yazarı Karl Marx o yüzden edebiyat tarihi açısından çok önemli bir yazardır. Şimdi Karl Marx’ın kim olduğuna bakalım.

Karl Marks Kimdir?

Almanya’nın batısında 1818 yılında Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Babası avukattı ve o da Bonn kentinde hukuk eğitimi aldı.
Jena Üniversitesi’nde 1841 yılında felsefe doktorası yaptı.
Eğitimine devam ettiği sırada Alman filozof Georg Hegel’in düşünceleri inceleme fırsatı buldu ve ondan çok etkilendi.
Jenny  ile 1843’de evlendi. Evlendiği tarihten 1857 yılına kadar Marx çiftinin yedi çocuğu oldu ve  bunlardan yalnızca üçü hayatta kalabildi.
Karl Marx bir süre Köln’de gazete editörü olarak çalıştıktan sonra Jenny ile birlikte Paris’e taşındı.
Paris’e taşındıktan sonra hayatını değiştirecek Friedrich Engels ile tanıştı ve onunla hayatı boyunca arkadaş kaldı.

Filozoflar şimdiye kadar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumladılar, oysa aslolan dünyayı değiştirmektir.” onun muhteşem sözlerinden bir tanesidir.

1848’de Engels ile beraber yayınladıkları Komünist Manifesto ile insanlık tarihinin sınıf mücadelesi tarihi olduğunu ve bu mücadeleyi işçilerin kazanacağını söylediler.
‘İşçi köle kaldığı sürece hiçbir ulus özgür olamaz’ diyerek yıllar öncesinden emeğin ne kadar önemli olduğunu dile getirdi.
Avrupa’daki devrimci hareketi finanse etmekle suçlanarak bir süre Brüksel’de sürgün hayatı yaşadı ve  1849’da Londra’ya taşındı. Marx, hayatının geri kalanını burada geçirdi. Burada ailece yoksulluk çekseler de Engels onlara destek oldu.
14 Mart 1883 yılında Londra’da hayata veda ettiğinde hala milyonlarca insanın takip ettiği bir düşünce sistemi ve hala geçerliliğini koruyan dev eserler ve düşünsel dünyasının felsefesini geride bıraktı.

Komünist Manifestonun içeriği

Komünist Manifesto başta da söylediğim gibi 45-50 sayfalık bir kitap. Kitabı okumaya başladığınızda altını çizmekten kendinizi alamadığınız çok önemli sözlerle dolu. Kendi düşünce sisteminin anayasası gibi kabul edilen bu sözler o günden bugüne sosyalizm ve komünizm düşünce sistemini benimsemiş insanların nerede ise hepsi tarafından ezberlenmiştir.
Komünist Manifesto hangi görüşten olursanız olun, kesinlikle okunması gereken bir kitap. Bir sonraki bölümde içinden alıntılar sunacağım bu önemli kitabın okunmasının bir başka önemli gerekçesi ise emeğin kuru kuru savunulması değil, işçi sınıfının mücadelesinin bir felsefesinin olması gerektiğini ve bu felsefeyi çok açık ve net ortaya koymasıdır. Bu zamana kadar üç defa okuduğum bu kısa manifestonun içinde anlatılan mücadelenin tarafı olmasanız da kendi içinin doluluğu ile sizin dikkatinizi çekecektir.

Piyasada bir çok yayınevinden çıkmış olsa da, dilimize çevrilirken özen gösterilmiş ciddi yayınevlerinin bastığı kitaplardan alırsanız kitabın içeriğine daha kolay nüfuz edebilirsiniz.

Komünist Manifesto’dan bazı önemli sözler

– Hiç kuşku yok ki, her ülkenin proletaryası her şeyden önce kendi burjuvasıyle hesaplaşmak zorundadır.
– Bu toplumun çalışan üyeleri hiçbir şey elde etmezken, herşeyi elde edebilen üyeleri hiç çalışmamaktadırlar!
– Komünizmin ayırt edici özelliği, genel olarak mülkiyete son vermek değil, burjuva mülkiyetine son vermektir.
– Siyasal iktidar denen şey, bir sınıfın başka bir sınıfı ezmekte kullandığı örgütlü güçten başka bir şey değildir!
– İnsanın insan tarafından sömürülmesi ortadan kaldırıldığı ölçüde bir ulusun başka bir ulus tarafından sömürülmesi de ortadan kaldırılmış olacaktır.
– Burjuvazi,ailenin duygusal peçesini çekip indirmiş,aile ilişkisini basit para ilişkisine indirgemiştir.
– İşçi sınıfının zincirlerinden başka kaybedeceği hiç bir şey yok. Kazanacakları bir dünya var.
Dünyanın bütün işçileri, birleşin.

Ve Son Söz

Komünist Manifesto her bir sözüne bir kitap yazılacak önemli bir manifestodur. Karl Marx’ın “Das Kapital’ini iyi anlamak için muhakkak “Komünist Manifesto”yu okumanız gerekir. Komünist Manifesto hangi gerekçelerle olursa olsun gözden kaçırılacak bir kitap değildir. Bulunduğunuz düşünce dünyasının sağlam olup olmadığını anlamanız için yine onu okumanız gerekir.









İlgili içerikler
Kitap AnalizleriSanat

Allah'ı Arayan İmam Kitabının Analizini Özgür Köktürk yaptı.

Kitap Analizleri

Rahibe ; Denis Diderot'un Kaleminden Bir Başyapıt

Kitap Analizleri

Soykırım Bir İnsanlık Utancının Kaleme Alınmış Acı Hikayesi

Kitap Analizleri

Uğultulu Tepeler Emily Bronte'nin Kaleminden Harika Bir Kitap

Paylaşımlardan anında haberdar olmak istiyorsan abone ol!