Kitap Analizleri

İçimizdeki Çocuk Kitabı İle İçinizdeki Çocuğa Dokunacaksınız.

İçimizdeki Çocuk kitabını anlatmaya çalışacağım size bugün.
Bazı kitaplar vardır, sanki sizi anlatıyordur ya da sizden bir şeyler bulursunuzdur.
İçimizdeki çocuk öyle kitaplardan biri.
Kitabı okurken sanki kendinizden bir şeyler bulacaksınız.
Gerek aile içinde ve gerekse çocuklarınızla olan ilişkilerinize bir göz atmış olacaksınız.
Bunları doğru ve yanlış olarak çek etme olanağı bulacaksınız.
Bence her anne baba bu kitabı okumalı.
Bu kitabı okuduğunuzda kurallar ya da kuralsızlıklar içinde nasıl boğulduğumuzu, çocuklarımızı olumlu ya da olumsuz nasıl etkilediğimizi daha net görebileceksiniz.

Dediğim gibi İçimizdeki çocuk kütüphanemizde olması gereken kitaplardan birisi.
Tabi ki okunmak şartıyla..
Şimdi bu güzel kitabın tanıtım yazısını sizinle paylaşayım ve ardından yazarı hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak kitabı tanıtmaya başlayayım.

İçimizdeki Çocuk Kitabının Arka Kapak yazısı’İçimizdeki Çocuk’, yaşamımıza yön veren güçlü bir varlıktır. İçimizdeki Çocuk ve İçimizdeki Ana-Baba, duygu, düşünüş ve davranışlarımızı sürekli yönlendirdiği halde, çoğu kez onların varlığından bile haberdar olmayız.

Bu kitap, içinde yetiştiğiniz ailenin ve yakın çevrenin sizin iç dünyanızı ve şimdiki duygu, düşünüş ve davranışınızı nasıl etkilediğini incelemektedir.

Doğan Cüceloğlu Kimdir?

Doğan Cüceloğlu Mersin’in Silifke ilçesinde 1938 yılında doğmuştur. 11 çocuklu ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelmiştir. Ortaokulu Mersin’de bitirmiştir. Yazar ve psikolog kimliği ile tanınır.

Ankara ve Kırklareli’de lise tahsilini tamamlamıştır. Yüksek tahsilini İstanbul Üniversitesinde Psikoloji Bölümünde yaptıktan sonra  A.B.D’ de ki Illinois Üniversitesinde Bilişsel Psikoloji bölümünde doktorasını yapmıştır. 

Hacettepe ve Boğaziçi Üniversitesinde görev yapmış California Üniversitesinde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bir sene boyunca görev yapmıştır.  Bilimsel psikoloji alanında eserlerle tanınır. Kırkın üzerinde Türkçe ve İngilizce bilimsel makalesi yayımlanmıştır.

Kitaplarını yazmaya devam ederken özellikle 1996 yılından sonra Türkiye’de üniversite öğrencilerinden, anne ve babalara kadar çeşitli yerlerde çeşitli insanlara seminer ve konferans vermiştir.

Özgeçmişi İş Bankası yayınları tarafından iki cilt halinde yayınlanmıştır.

İçimizdeki çocuk konusu ve anlatımı

İçimizdeki Çocuk kitabında Doğan Cüceloğlu çok akıcı ve anlaşılır bir dil kullanmış. Bu kitabın okunmasını kolaylaştırıyor. Kitabın içeriği genel itibari ile herkesi ilgilendirdiği için kitaba çok kolay adapte oluyorsunuz.

Elinizdeki kitap tam altı bölümden oluşuyor. Kitabı okuduğunuzda büyümenin ve olgunlaşmanın fiziksel bir konudan daha çok ruhsal bir konu olduğunu anlıyorsunuz.
Aslında her bölüm ve anlattığı konu birer halka görevi yapıyor. Siz onları yanyana getirip birleştirdiğinizde birbirini tamamlayan bir zincir oluşturmuş oluyorsunuz.

Hepimiz bilmeliyiz ki hepimizin içinde bir çocuk yaşıyor. Kimimiz bu çocuğu zincirlere vurup oraya mahkum etmişiz. Kimimizde verdiğimiz cezanın yeterli olduğunu düşünüp bir kuş gibi ona kanat takarak gökyüzüne özgürlüğe kavuşturmuşuz. İçimizdeki Çocuk işte hangisini yaptığımızın ya da yapamadığımızın cevabını bize veriyor. Şunu hiçbir zaman unutmayalım. Hepimizin sorunların var ve biz bu sorunlarla beraber yaşıyoruz. Kimimiz çözmeye çalışarak, kimimiz üstünü örterek. Ne yaparsak yapalım içimizdeki çocuğu öldürmeye kıyamıyoruz. Onu kontrol altında tutarak hatta ona hayatı zindan ederek yaşatıyoruz ama onu öldürmeye kıyamıyoruz. Elinizdeki kitap içimizdeki çocuğu nasıl kontrol edeceğimizi ve onu topluma nasıl sağlıklı bir birey olarak kazandıracağımızı anlatıyor.

İçimizdeki Çocuk ve Benlik

İçimizdeki çocuk aslında bizim benliğimiz. Yazar benliğimizi iki kısma ayırmış.
İç ana baba ve çocuk
İçimizdeki çocuğu şekillendiren ilk etken ailedir. Aile içimizdeki çocuğun sağlıklı ya da sağlıksız olmasını belirleyen en önemli etkendir. Kurallar veya kuralsızlıklar içimizdeki çocuğun hayata karşı tavrını belirler. Kuralsızlıkta katı ve anlamsız hatta uygulanmayan kurallar kadar tehlikelidir. İçimizdeki çocuk ne yaparsa yapsın bir sınırının olduğunu bilmelidir. Bunu da yerinde ve gerekli görüldüğünde konulan kurallar belirler.

Sağlıksız bir iç çocukta bir sürü kişilik sapmaları görülebilir. Güven eksikliği gibi… Kendine güvenmeyen bir çocuk varlığını yaşatabilmek için hep arkadaşlarını onaylayan silik bir kişilik olabilir.

Çok çok önemli bir utanma ve utanç ilişkisi var.
Utanmak aslında çok sağlıklı bir durumdur. Yapmış olduğun bir hatadan sonra kişide utanma duygusunun ortaya çıkması, onun ders almasını ve hayata daha sağlam tutunmasını sağlar. Ancak sürekli utanç duyulan insanda zamanla kişilik bozuklukları ortaya çıkar. Bunların en önemlisi başkasına bağlı yaşama durumudur. Başkasına bağlı olarak yaşayan insanı yazar içi boş bir ceviz kabuğuna benzetmiştir.

Kimse kendisi hakkında objektif olmayı beceremez. Ancak yapmış olduğu hataların her zaman farkındadır. Yapılan yanlış o hatalardan ders çıkarmak değil, onların üzerini örtmektir. İki şıklı kendinizle ilgili testlere katıldığınızı düşünün, orada dahi objektif olamadığınızı göreceksiniz.

İçimizdeki çocuğu kontrol edemeyiz aslında.. Onu etkileyen dış unsurları kontrol altına alabiliriz ve onun  sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayabiliriz. İçimizdeki çocuğu bir var etmedik, onu ayakta tutan da biz değiliz. Ancak onu biz eğitebilir ve yetiştirebiliriz.

Ve son söz!

Kitabı bitirdiğinizde çok şey öğrenmiş olacağınızdan eminim. Şu anki durumunuzu, içinizdeki çocuğun ne halde olduğunu anlayacağınızı umut ediyorum. O yüzden bu kitabın okunmasını tavsiye ediyorum.







İlgili içerikler
Kitap AnalizleriSanat

Allah'ı Arayan İmam Kitabının Analizini Özgür Köktürk yaptı.

Kitap Analizleri

Rahibe ; Denis Diderot'un Kaleminden Bir Başyapıt

Kitap Analizleri

Soykırım Bir İnsanlık Utancının Kaleme Alınmış Acı Hikayesi

Kitap Analizleri

Uğultulu Tepeler Emily Bronte'nin Kaleminden Harika Bir Kitap

Paylaşımlardan anında haberdar olmak istiyorsan abone ol!