Kitap Analizleri

Felsefenin Başlangıç İlkeleri Ve Georges Politzer

Felsefenin Başlangıç ilkeleri kitabı ve onun yazarı Georges Politzer benim için felsefeye merakı olan insanların ilk okuması gereken kitaplardan ve öğrenmesi gereken yazarlardan bir tanesi ve hatta ilkidir. Bu kitap bana felsefeyi sevdiren kitaptır. Kitabı okurken şunu rahatlıkla hissedeceksiniz. Kitap felsefi düşünceleri o kadar basit bir şekilde anlatmıştır ki, felsefi konular konuşurken ne dediği anlaşılmayan insanların aslında hayatın bir gerçeği olan felsefeden insanları nasıl uzaklaştırdığını hemen anlayacaksınız.

Georges Politzer kimdir?

Georges Politzer 1903 yılında Maceristan’da doğdu. Ülkesini terk ederek Fransa’da yaşamaya başladı. 1930 yılına kadar felsefe öğretmenliği yaptı. İlerici felsefeyi savunan Georges Politzer 1930 yılında Paris İşçi Üniversitesinde “Diyalektik Materyalizm” dersleri vermeye başladı ve bu görevini savaş yıllarının başına kadar sürdürdü. 1942 yılında kurşuna dizilerek öldürüldü. Öldüğü güne kadar hayatını adadığı işçi sınıfının da felsefe öğrenebileceğini herkese göstermiş  olan Politzer, proletarya için örnek bir öğretmen olarak hafızalarda yerini almıştır.

Georges Politzer’in en önemli özelliklerinden birisi çok karmaşık problemleri hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde çözmesi ve netlik kazandırmasıdır. O yüzden Paris İşçi Üniversitesinde verdiği diyalektif materyalizm derslerini öğrenciler, işçiler, memurlar ve aydınlar bıkmadan takip ediyorlardı. Şu söz George Politzer için söylenmiştir ve felsefeye meraklı herkes tarafından bilinir.
“Georges Politzer her şeyden önce bir gülüştür. Meydan okumanın “gülüş”ü; anarşistin değil, tarihin mahkumiyet hükmünden kurtulmak için eski dünyanın güçleriyle açıkça alay eden marksist’in “gülüşü”. Zincirler içinde, Pucheu’nün karşısında Gestaponun işkenceleri içinde bile, kazananın “gülüş”ü; infaz mangasının karşısında gelip gelenin “gülüş”ü.

Diyalektik Materyalizm nedir ve kitabın bu konudaki rolü.

Yazarın yaptığı gibi bizde Diyalektik materyalizm’in anlaşılması için çok basit bir tarif ortaya koyalım.
Diyalektik “ Karşıtlıkları kullanarak ortaya konulan ve doğruları bulmaya yarayan akıl yürütme sanatıdır”
Bu kitabın felsefe tarihinde çok önemli bir yerinin olmasının sebebi belki de hocası ile öğrencilerin arasında gelişen diyaloglardan oluşması. Onun çalışma sistemlerinden en önemlisi öğrencilere soru sordurması idi. Sorulara verdiği akılalmaz muhteşem cevaplar İşçi Üniversitesinde onu takip eden öğrencilerin sayısını durmadan artırıyordu.
Diyalektik+mizah+akıl=sonuca gitme tam Georges Politzer’i anlatan bir formül olabilirdi.
Bütün derslerinde bu üç kavramı eksiksiz kullanan Politzer diyalektik felsefenin farklı bir şekilde öğrenilmesini sağlıyor ve ilerici felsefenin yolunu açıyordu.
Felsefenin Başlangıç ilkeleri kitabı aslında Georges Politzer tarafından verilen felsefe derslerinde öğrencilerinin tuttuğu notlardan oluşturulmuştur.

Kitap hakkında önemli birkaç bilgi.

Kitap Politzer’den ders alan öğrencilerin notlarından oluşmasına rağmen akıcı bir anlatımı vardır. Kitabın son satırlarını okuduğunuzda hayatınıza felsefenin gireceğine eminim. Bu kitabı okuyabilmeniz için sadece kitap okumayı sevmeniz yeterlidir. Kitap size felsefeyi sevdirmeyi başaracaktır.

250 sayfa kadar olan kitabı bitirdiğinizde diyalektik, metafizik, bilinemezcilik, metaryalizm ve ideolojiler ve onların felsefeleri hakkında bilgi edinecek ve eminim ki kendinize bambaka bir pencere açacaksınız. Benim çok severek okuduğum ve gerçekten yazın hayatımda bana çok değerli katkılar sunan bu kitap, felsefeyi bana sevdirmiş ve hayatımda yepyeni pencere açmıştır. Felsefi düşünmeyi ama düşüncelerini basit kelimelerle ifade etme yeteneğini bana bu kitap kazandırmıştır. Düşünce dünyanızda çok farklı gelişmeler sağlayacak ve bunun startını verecek bu küçük kitabın kütüphanenizde olmasını şahsen çok arzu ederim.

Bugünkü kitap analiz yazımızda benim için çok değerli bir kitabı size anlatmaya çalıştım. Anlatmaktan daha çok ilgi alanınıza girmesine çalıştım diyebilirim. Kitabı okumaya karar verdiğinizde seveceğinizden hiç kuşkum yok. Felsefe ile buluşmuş her insan kendi beynini kullanmanın yollarını bulmaya çalışan insan demektir. Aslında felsefe ile buluşan insan kurtarılmış insandır. Çünkü o sorgulama ve sonuç alma yetisini birgün keşfedecek ve yoluna emin adımlarla devam edecektir.









İlgili içerikler
Kitap AnalizleriSanat

Allah'ı Arayan İmam Kitabının Analizini Özgür Köktürk yaptı.

Kitap Analizleri

Rahibe ; Denis Diderot'un Kaleminden Bir Başyapıt

Kitap Analizleri

Soykırım Bir İnsanlık Utancının Kaleme Alınmış Acı Hikayesi

Kitap Analizleri

Uğultulu Tepeler Emily Bronte'nin Kaleminden Harika Bir Kitap

Paylaşımlardan anında haberdar olmak istiyorsan abone ol!