Damızlık kızın öyküsü ilginç bir kitap. Kitabın kurgusu farklı.
Kadınlarımızı hayatımızdan çekip aldığımızda ortaya çıkacak durumlar tüm yönleri ile gösteren bir kitap.
Distopya türü bir kitap
Sırasıu gelmişken distopya’yı da açıklamak isterim.
Distopya, ütopya’nın tersi anlamında kullanılır ve ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Distopya; gelecekte oluşabilecek olumsuz toplumları tanımlamak için kullanılır.
Kitap dünyası gerçekten bir derya ve bu deryada bilinç düzeyinize göre istediğiniz her bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Şu anda incelemekte olduğumuz kitap kadınları hayatın dışına ittiğimizde, onları hayattan soyutladığımızda karşımıza çıkacak dramatik sonuçları ortaya koyuyor. Kadın haklarına sıklıkla vurgu yapan ve ülkemizde en çok satan kitaplar arasında yer alan bu güzel kitabın incelemesine geçmeden önce yazarını tanıyalım.
Margaret Atwood kimdir?
18 Kasım 1939 yılında Kanada’da doğan Margaret Eleanor Atwood şair ve eleştirmendir. Yakın tarihin en başarılı kurgu yazanlarındandır. Orman entoloji araştırmacısı olan bir babanın kızıdır. Bu nedenle çocukluğu hep ağaçların arasında geçmiştir.
Leaside High School’dan mezun olan yazarımızın edebiyata olan ilgisi daha çocuk yaşlarında başlamıştır..
Yazmaya altı yaşında başlayan Margeret Atwood, 16 yaşında yazma işini profesyonel olarak yapmaya karar vermiştir.
Çok başarılı bir üniversite eğitim geçirdi ve 1961 yılında üniversiteden onur derecesi ile mezun oldu. Bu başarısını ikinci ek branş olarak Psikoloji ve Fransızca bölümünü okuyarak taçlandırdı.
Profesör olarak Victoria Üniversitesinde görev yaptı. Arthur C. Clarke ve Prince of Asturias Edebiyatları ile onurlandırıldı. Man Booker Ödülleri listesinde 5 defa yer almasına rağmen ancak bir defa bu ödülü alabilmiştir.yer almış Bugüne kadar 15 adet şiir kitabı yayınlamış olmasına rağmen roman yazarı olarak tanınmaktadır.
Damızlık Kızın öyküsü anlatımı ve dili
Damızlık kızın öyküsü kitabını çok kolay ve sıkılmadan okuyacağınızı tahmin ediyorum. İlginç bir konusu ve sürükleyici bir anlatımı var.
Roman kahramanlarımız ise şu kişiler.
– Serena Joy
– Offred, Ofglen, Nick, Professor Piexoto, Moira, Luke
Kitabı okuduğunuzda kadının erkek egemenliği altında kalmasının sakıncalarını ve bunun kadının doğal yapısına aykırı olduğu anlatılıyor.
Özgürlük ülkesi olan Amerika’da bazı şiddet ve terör olayları meydana gelmiştir.Bu olaylar neticesinde toplumda ciddi anlamda kaygı ve korku hakim olmaya başlamıştır. Yaşanan bu olaylar kadınların yaşam alanını iyice daraltmıştır. Bu yetmiyormuş gibi bir deyeni gelen yönetim kadınların sahip olduğu hakları onların elinden almış ve otoriteyi bir dine bağlı olarak yeniden düzenlemiştir.
O zamana kadar ülke yönetiminde olan kadınların tamamına el çektirilmiştir. Bu yetmezmiş gibi bir de kimyasal hastalıklar ortaya çıkmış ve bu hastalıkta kadınları etkilemiş ve ülkede doğurganlık oranı kaygı verecek şekilde düşmüştür. Doğurganlığını yitiren kadınların sayısı gitgide artmış ve doğuran kadınların sayısını geçmiştir. Bunun ülke nüfus artışına engel olmak için düşünülmüş bir darbe olduğu akıllara gelmeye başlamıştır.
Buna bir çözüm bulmak için “damızlık” kavramı ortaya çıkmış ve kadınlar damızlık olarak kullanılmaya başlanmıştır. “Teyze” adı verilen kadınlar tarafından eğitime tabi tutulmakta ve üremeleri için teşvik edilmektedir. Bu görevi bası kurallar içinde yapmaları mecburdur. Konuşmak, kitap okumak ve eşya edinmek bu kadınlara yasaklanmıştır. Bu çiftleşme törenlerine komutanların eşleri de dahil olmuştur. Damızlık kızların yapması gereken tek şey yatağa uzanıp yatmaktır.
Yaklaşan son
Günlerden bir gün Offred’i komutan çağırmıştır. Offred’in aklına hemen komutanın cinsel isteklerini karşılamak için çağırdığı gelmiştir. Oysa komutan onu Scrabble oyununu oynamak için çağırmıştır. (Scrabble oyunu kelimeler oluşturularak oynanan bir oyun) Komutan Offred’e o kadar iyi davranır ki aralarındaki bütün soğukluk kaybolmaya başlar. Hatta Offred komutana ilgi duymaya başlamıştır.
Serena Joy bir gün Offred’e damızlık kız olmasını ister. Bunu uzun zamandır görmediği kızını görmek şartı ile Offred kabul eder. Zaten uzun zamandır üzerinde damızlık elbisesi ile dolaşmaktadır
Yine birgün komutan Offred’i odasına çağırır ve ona çeşitli makyaj malzemeleri ve elbiseler gösterir. Bunlarla gece yarısı dışarı çıkacağı müjdesini verir. Üzerinden uzun zamandır damızlık elbiselerini çıkarmayan Offred buna çok sevinir ve heyecanlanır. Gece “Jezebel’in Yeri”adında bir yere gelir ve orada bazı tanıdıklarını ve damızlık olmaktan kurtulan kızları görür.
daha sonraki gecelerde Nick ile çeşitli cinsel deneyimler yaşarlar ve aralarında adı konulmayan ve tarifsiz bir ilişki başlar.
Ve bir zaman sonra kapıya gelen kişilere o gece giydiği elbiseler ile tehdit edilerek teslim edilir.
Ve son söz!
Damızlık kızın öyküsü feminist bir geleceğe dönük hayaller ile oluşturulan bir öyküdür. Sıradışı bir anlatımı vardır. Her ne kadar kitaptaki anlatım ve damızlık kızların bazı sahneleri insanı zorlasa da kitap ilgilenilmeden bir köşeye atılabilecek bir kitap değildir.
Aslında her oluşumun, her yeni başlangıcın nasıl kadınların hayatı üzerinden ve onları kısıtlayan kurallar ve yasalar ile başladığını ve sonucunda toplumsal olarak hangi sonuçlara insanları götürdüğünü anlatması bakımından ilginç gelecektir.