SanatYaşam

Yazı Yazmak Neden Zordur?

Yazılarına ve düşüncelerine güvendiğim ve fikirleri kaldırıp atılacak cinsten olmayan arkadaşlarım var. Ancak bazıları basit hatalar yaptıkları için çok önemli yazılarını kendi elleri ile çöpe atıyorlar.

1- İnternette bir yazıyı baştan aşağıya büyük harflerle yazmak, bu yazıyı okumayın, çöpe atın demektir. Çünkü bir sayfa dolusu büyük harfle yazılmış bir yazıyı okumak çok zordur.

2- Tabiidir ki herkes dil ustası değildir. Dil bilgisi ve gramer bilgisi yeteri kadar gelişmemiş olabilir. Bu normaldir. Ancak içeriği hatalarla dolu bir yazıyı okumak gerçekten çok zordur ve içindeki fikir ne kadar güzel olursa olsun çöpe gidecek demektir.

3- Normal bir cümlenin de, devrik bir cümlenin de oluşmasının bir kuralı vardır. Bu kurala yeteri kadar sahip olmayabilirsiniz. Ancak ne anlattığı belli olmayan cümleler kurmak yazdığınız yazının çöpe gitmesine sebep olacaktır.

4- İnternet ortamında yazı yazmak jest ve mimiklerden uzak olarak anlatmak istediğiniz her şeyi kelimelerin sihrine güvenerek anlatmaya karar vermek demektir. Bunun için konuşma dilinizin çok gelişmiş olması gerekir.

5- Gündelik konuşmalarınızın çoğunu Evet, Hayır olarak cevaplandırıyorsanız yeteri kadar konuşacak kelime dağarcığına sahip değilsiniz demektir. Günlük konuşma hazinesi 50-75 kelime ile sınırlı olan insanların düşünce, fikir ortaya koyabilmeleri mümkün değildir. 250-500 kelime arası konuşan insanlar anlatmak istediğini orta kararda anlatabilen ama yazması yine de zor olan insanlar grubuna girer. 500 ve üzeri kelime ile gündelik hayatında konuşan insanların düşünme ve fikir ortaya koyma ve bunları yazarak ifade etme yeteneklerinden söz edilebilir.

6- Bulunduğumuz toplumda karşı duruş sergilediğiniz insanların daha ikinci yazışmadan sonra küfür ve argoya sarılmaları bundandır. Çünkü bilgisi yoktur. Bilgisini yazıya dökebilecek yeteneği de yoktur.

7- Yazmak bir sanat mıdır, bilemem. Ancak herkesin yazamadığı bir gerçektir. Yazabilmenin en önemli kuralı yazacak kelime dağarcığınızın olmasıdır. Bu kelime dağarcığını film ve dizilerden değil; kitap okuyarak ve tiyatro seyrederek daha kolay elde edebileceğimizi belirtmek isterim.

8- Jest ve mimiklerden uzak olarak kelimelerle anlatılabilecek konuların yaşanmış ve gerçek olmasının çok büyük önemi vardır. Yazarken ağladığınız yer, okuyucuyu ağlatacak, yazarken kahkaha
attığınız yer okuyucuyu güldürecektir. Yazı yazmanın belkide en sihirli yeri burasıdır. Etki bırakmayan yazı okunmayacak ve çöpe gidecektir.

9- Yazının uzun ya da kısa olması bir şey ifade etmez. Kelimelere duyguların ve bilginin enerjisi sinmiş her yazı okunacaktır. Dört satır yazıyı atlayıp geçerken, 600 sayfa kitabı bir solukta okumanız bunun en güzel ispatıdır. Yazı yazmayı; kelime hazinesi, duygu ve bilgi olarak açıklamak mümkündür. En azından ben yazarken bu üçlüye hep dikkat etmişimdir.

İlgili içerikler
Kişisel GelişimYaşam

Ölüm ve Doğum -3-

Kişisel GelişimYaşam

Ölüm ve Doğum -2-

Kişisel GelişimYaşam

Ölüm ve Doğum -1-

DünyaYaşam

Ruhumuzun Sesi mi, Zihnimizin Sesi mi?

Paylaşımlardan anında haberdar olmak istiyorsan abone ol!