Sofie’nin Dünyası ile bir insanın hayatını “Kimsin?” diye posta kutusuna bırakılan bir not değiştirebilir mi? Sofie’nin Dünyası kitabını okuduğunuzda değiştirebildiğini göreceksiniz. Felsefe bu kadar güzel anlatılmamıştır desem abartmış olur muyum bilmiyorum?
Bu kitap felsefeyi gerçekten sevdiren, hayatınıza bir köşesinden dahil etmenizi sağlayacak kitaplardan bir tanesi.
Geothe’nin biz sözü vardır. “3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır” Sofie’nin dünyası işte okuyucunu günübirlik yaşadığının farkına vardırıp, oradan onu alıp çıkarmak için ipuçları sunan bir kitap.
İnsan hayatı bomboş yaşamamalı, nedenini, niçinini, kim olduğunu sorgulamalı ve bu sorgulamanın neticesinde kendini var edebilmeyi başarmalıdır. Şunu itiraf etmeliyim ki, felsefe ile aranız yoksa biraz okurken zorlanabileceğiniz ancak okumayı başarırsanız size felsefeyi sevdiren bir kitap olacaktır. Ayrıca elinizde tuttunuz kitap yaklaşık kırk yakın dile çevrilmiş ve yayınlandığı ülkelerde en çok okunan kitaplar listesine girmeyi başarmıştır.
Şimdi bu güzel kitabı yazan yazarı tanıyalım.
Jostein Gaarder kimdir?
Jostein Gaarder, Nerede ise yazdığı bütün eserlerde okuyucularına felsefe soruları soran ve bu şekilde felsefeyi sevdirmeyi amaçlayan, yazdığı kitaplarda akıcı ve okunması kolay bir dil kullanan bir Norveçli yazar Jostein Gaarder.
Oslo’da 1952 yılında dünyaya geldi. Annesi öğretmen, babası okul müdürü idi.
Annesi sadece öğretmenliğin yanında aynı zamanda çocuk kitapları kaleme alan bir yazardı.
Jostein Gaarder Oslo Katedral Okulunu bitirdiken sonra 1976’da Oslo Üniversitesinde İskandinav Dilleri, Düşünce Tarihi ve Dinler Tarihi alanlarında lisans eğitimini tamamladı. Fana kolejinde 10 yıl felsefe ve edebiyat öğretmenliği yaptı.
Çevre ile çok ilgilenen bir yazar olan Gaarder karısı ile 1977 yılında çevre sorunları ile ilgili çalışma yapmak için Sofie vakfını kurmuştur. İki çocuğu olan yazarımız halen Oslo’da yaşamaktadır.
Kitabın anlatımı ve konusu
Kitabın anlatımı ve konusu daha ilk sayfalarda ortaya çıkacak. Sade bir anlatımla felsefe Kitap 15. Yaş gününü kutlamaya hazırlanan Sofie’nin posta kutusunda bulduğu “Kimsin?” notu ile başlar aslında ve ardından felsefe tarihi boyunca sorumlu bütün soruları ve cevapları sizi sürükleyici bir romanın içine alır. Sofie ile beraber her bulunan not ile sorulan başka bir sorunun cevabının peşine düşersiniz.
Aslında posta kutusuna periyodik olarak bırakılan bu notlar Sofie’yi adeta bir felsefe kursunun içine almıştır. Soru şudur? Bunu yapan kimdir? Ancak Sofi’nin bilmediği bir şey vardır. Sıradan bir hayat sürmekte olan Sofie’yi bu sıradanlıktan kurtarmak isteyen biri vardır.
Yatağının altında bir kaset bulan Sofie için durum bambaşka bir boyut kazanmıştır. Kasetin içindekileri gördüğünde tedirginliği gittikçe artmaya başlamıştır. Alberto ismindeki filozof, Atina sokaklarında Platon ile Sofie’yi dolaştırmaktadır. Alberto ve Sofie’nin yolculuğu felsefe tarihini kapsayacak şekilde devam eder. Alberto ve Sofie mektuplaşmaya ara vererek felsefe derslerini yüzyüze yapmaya başlarlar.
Sofi’nin yaşgününde oluşan esrarengiz olaylar ve Sofie’nin babasının bir yerde olaya dahil olması ve ardından gelişen her şeyin dışarıdan gözlemlenenler gibi olmadığıdır.
Yazar bizlere sıradan bir öykü üzerinden konuyu anlatmak yerine insanlığın varoluşundan günümüze kadar geçen süreci çok çekici bir anlatım içinde vermiştir. Aslında böyle yaparak Sofie’nin hayatı üzerinden insanlara felsefeyi sevdirmiştir. Bu zamana kadar felsefe ile ilgilenmeyen insanlar için çok iyi ve çok yararlı bir felsefe başlangıç kitabıdır. En az antik çağda yaşayan insanlar kadar varoluşunuzla ilgili merakınız varsa bu merakınızı gidermenin başlangıcını bu kitapla yapabilirsiniz.
“Bundan iki bin yıl önce yaşamış bir filozofa göre, felsefe insanların hayretinden doğmuştur. Ona göre, insanlar kendi var oluşlarına şaşarlar, felsefi soruların çoğu da böylelikle kendiliğinden ortaya çıkar. Bir sihirbazlık seyreder gibidir insanlar…”
Ve son söz!
Ve son söz, Sofie’nin Dünyası sadece felsefeyi sevdirmesinden dolayı değil, anlatımı ve anlatımındaki sadelik ve konunun anlatış şekliyle gerçekten ilginç bir kitap. Okunduktan sonra insan üzerinde etki bırakan, beyninizde bir yerlerde gizlediğiniz ve üstünü örttüğünüz soruları cesaretle sormanızı sağlayacaktır.
Sofi’nin dünyası kitabı düşünsel dünyamıza zenginlik katacak ve o dünyayı harekete geçirecek bir kitaptır. Bunun için safta sayfa bile olsa kitabı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Zamanımızda ticari kaygılarla yazılan ve basılan kitapların çoğalması ile “Sofie’nin Dünyası” gibi kitaplar daha çok anlam kazanmış ve değerlenmiştir. Çocuklarımıza yaşadığımız zaman diliminden aktarabileceğimiz kütüphanemizde sakladığımız bir armağan olacaktır. Tüm dünyada eline geçtiği insanlar üzerinde etki bırakan Sofie’nin Dünyası”nda Sofi ile felsefe yolculuğuna başlamanız dileğiyle…