Hazreti Muhammed’in Felsefesi kitabını bugün sizlere tanıtmaya çalışacağım.
Bu kitap bana çok değerli bir arkadaşımın hediyesi. Elimdeki baskısı 1979 yılına it ve Remzi Kitapevinden çıkmış.
Çok ilginç bir kitap. Bir çok konuda insanı ters köşe yapan bir kitap.
Zaten yazar yazmış olduğu bu eserden sonra ciddi eleştiriler almış. Kitabın bence en dikkat çeken özelliği şu. İslam inancının oluşmasını sağlayan bütün kaynaklar (mitolojik kaynaklar dahil) incelenmiş ve öyle kaleme alınmıştır. Kitabın çok uzun bir emek sonunda yazıldığı her halinden bellidir.
Kitapta dipnotlarla desteklenmiş bilgiler ve ciddi bir kaynakça vardır.
İddia ediyorum bu kitabı okumamış hiç kimse İslam dininin felsefesini anlayamaz ve dolayısı ile anlatamaz. Müslümanım diyen herkesin bu kitabı okumasını şiddetle tavsiye ederim. Ancak kitabın baskısına ulaşmak çok zor ve bu da çok üzücü. Sahaflar tek tek dolaşılıp edinilecek kadar önemli ve emek verilmiş bir eser.
Şimdi kitabımızın yazarını tanıyalım ve kitap tanıtımına geçelim.
Cemil Sena Kimdir?
Cemil Sena 1894 yılında Seydişehir / Konya’da doğdu. 15 Nisan 1981yılında İstanbul da öldü.. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu) Felsefe bölümünü 1916 yılında, Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü 1927 yılında bitirdi.
Niğde Öğretmen Okuluna 1917 yılında psikoloji ve pedagoji öğretmeni olarak atandı. Anadolu ve İstanbul’daki çeşitli lise ve öğretmen okullarında felsefe, sosyoloji, pedagoji öğretmenliği yaptı.
İstanbul Üniversitesi Okul ve Eğitim Müzesi Müdür yardımcısı, Millî Eğitim Bakanlığı Hars Dairesi Mümeyyizliği ve Ankara Müzesi memurluğu görevlerinde bulundu. Ankara Kız Öğretmen Okulunda pedagoji ve psikoloji okuttu. Bir süre Hakimiyet-i Milliye gazetesinde gazetecilik de yapan Cemil Sena’nın, yardımcı ders kitapları dışında deneme, araştırma, monografi türlerinde eserleri ile çevirileri vardır.
Hazreti Muhammed’in felsefesi tanıtımı
Hazreti Muhammed’in Felsefesi kitabı 584 sayfa civarı kalın bir kitap. Kitabı okuduğunuzda Hz. Muhammed’in felsefesi düşünmediğimiz bir pencereden yazıldığını görüyorsunuz.
Hz. Muhammed kimdir? Peygamber ve peygamberlik, Melekler, cinler ve şeytan,kıyamet ve ölümden sonra dirilme, cennet, cehennem, ruh, ölüm ve ötesi gibi konuların yanında vahiy nedir? Sorusunun cevabını buluyorsunuz.
Kur’an, tanrı, yargılama, tövbe, bilim ve din, kader ve elindelik problemi, din ve ahlak, hukuk, dinde revizyon, laiklik ve özgür düşünce gibi yüzlerce konuya net cevaplar bulabiliyorsunuz.
İçinde yazılanları onaylayıp onaylamamak kişinin kendi özgür iradesi,ne ve ruh dünyasına kalmıştır ancak bu konularda yazılmış ve felsefesi olan bir temele oturtulmaya çalışılmış eli ayağı düzgün kitaplardan bir tanesidir. O yüzden nesnel bir bakış açısı ile okunduğunda İslam dini ve onun ile ilgili çok ciddi donanımlara sahip olacağınızı söyleyebilirim.
Kitabın en önemli vurgularından biri adalet konusudur. Şu cümle çok dikkat çekicidir. “Hz. Muhammed erdemin temelini adalette bulmuştur. Kul, Tanrısal ahlakla kendini ahlaklandırmalıdır. Bu ise asla zulmetmeyen, herkese layık olduğunu veren ve mutlak surette adaletli olan Tanrının gidişine uymak demektir”
Kitaptan bazı bölümler
Kitaptan bazı bölümler ile tanıtımımıza devam edelim. Kitabın içinde çok önemli başlıklar var. Bunlardan bir tanesi “Tanrı’ya yükleşin geçitleri . Yazar bu konuda şu bilgileri veriyor.
1. Tanrı’nın sıfatlarını kazanmak. Bu yola Beyazıd-i Bestami’nin yolu demiş.
2. Tanrının niteliklerini almak. Bu yola Vasiti’nin yolu demiş.
3. Tanrı ile birleşmek. Bu yola da Hallac-ı Mansur’un yolu demiş.
Kitapta mistik yaşam ile ilgili çok detaylı bilgiler var. Mistikliğin bilim karşısındaki durumunu kitap akıl hastalığına benzetiyor. Önem atfettiğimiz bir çok insanın aslında ruh hastalıklarından birine yakalanmış kişiler olduğunu, sanrılarını mistik yaşantı diye anlattıklarını söylüyor. Özellikle kitapta mistik yaşam ile ilgili bölümde çok ciddi ve önemli tespitler var.
Kitabın içinde cinler şeytan ve iblisle ilgili muhteşem görüşler var. Nerede ise 600 sayfayı bulan kitabın tamamından alıntı yapmam mümkün değil. Ancak şeytanlarla ilgili şu sözü almadan geçemeyeceğim.
“Şeytanlarımızı göremiyoruz, zira biz kendimizi göremiyoruz” Villeneuve
Kitabın her bölümü ayrı ayrı dikkat çekici. Son olarak Kıyamet ve ölümden sonra diriliş bölümünü özellikle okumanızı hatta çok dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Yazıldığı zamanın şartları düşünüldüğünde çok ciddi ve cesur bilgilere sahip kitaptan ben çok istifade ettim. Hz. Muhammed ve felsefesi hakkında yazılmış çizgi üstü kitaplardan birisi.
Eğer bulabilirseniz kütüphanenizde yeri olmasını arzu ederim.
Ve son söz!
Hz. Muhammed hakkında çok konuşulmasına rağmen aslında çok gizemli bir şahsiyet. Hayatında sanki gizli bir şey yokmuş gibi zannedilse de aslında gün yüzüne çıkmamış onlarca konu var. Bilindik konular gibi gelse de konulara farklı bir pencereden ve farklı bir bakış açısı ile yaklaşan bu kitabı bir zenginlik olarak görüyorum.